Wersja
dla osób co nie lubią mąki gryczanej
Składniki:
1 margaryna
1 szkl mąki ryżowej
1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru lub ksylitolu lub 4
łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bezglutenowego
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
owoce: jakie kto lubi (maliny, jagody porzeczka, śliwki, mogą być jabłka)
owoce: jakie kto lubi (maliny, jagody porzeczka, śliwki, mogą być jabłka)
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku.
Dodać mąkę gryczana, ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną
proszek do pieczenia i cukier (bądź zamiennik cukru), wymieszać.
Odłożyć szklankę ciasta i schować do lodówki. Do reszty (jak
przestygnie) dodać żółtka. Wymieszać i wyłożyć na blachę
prostokątną wyłożoną papierem. Ciasto może się kruszyć. Ręką
rozprowadzić na blaszce. Na ciasto położyć owoce. Pozostałe
białka ubić z 2 łyżkami cukru (może być ksylitol), jak będzie
piana ubita z cukrem to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i chwile
jeszcze po ubijać. Pianę wyłożyć na owoce, a na nią pokruszyć
ciasto, które schowaliśmy do lodówki.
Piec
w temperaturze 180 C około 1 godziny.
Smacznego!
Ciasto
wyszło pyszne. Moja wersja połowa z truskawkami, a połowa ze
śliwką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz