niedziela, 16 marca 2014

Ciasto kruche z owocami bez mąki gryczanej i bezglutenowe


Wersja dla osób co nie lubią mąki gryczanej

Składniki:
1 margaryna
1 szkl mąki ryżowej
1 szkl mąki kukurydzianej
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru lub ksylitolu lub 4 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
owoce: jakie kto lubi (maliny, jagody porzeczka, śliwki, mogą być jabłka)


Wykonanie:
Margarynę rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę gryczana, ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną proszek do pieczenia i cukier (bądź zamiennik cukru), wymieszać. Odłożyć szklankę ciasta i schować do lodówki. Do reszty (jak przestygnie) dodać żółtka. Wymieszać i wyłożyć na blachę prostokątną wyłożoną papierem. Ciasto może się kruszyć. Ręką rozprowadzić na blaszce. Na ciasto położyć owoce. Pozostałe białka ubić z 2 łyżkami cukru (może być ksylitol), jak będzie piana ubita z cukrem to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i chwile jeszcze po ubijać. Pianę wyłożyć na owoce, a na nią pokruszyć ciasto, które schowaliśmy do lodówki.
Piec w temperaturze 180 C około 1 godziny.
Smacznego!

Ciasto wyszło pyszne. Moja wersja połowa z truskawkami, a połowa ze śliwką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz