środa, 12 marca 2014

Naleśniki na mleku jaglanym bezglutenowe


Naleśniki to coś co moje dzieci bardzo lubią. Następna wersja. Gdyby w domu nie było jakiejś mąki można ja zastąpić miksem pozostałych.

Składniki:
2 jajka lub  4 łyżki mąki ziemniaczanej(jak ktoś nie może jajek)
1/2 szkl mąki kukurydzianej
1/2 szkl mąki ryżowej
1/2 szkl mąki amarantusowej
1/2 szkl mąki gryczanej
1 szkl mleka jaglanego
1 1/4 szkl wody mineralnej mocno gazowanej
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy


Wykonanie:
Wlej wodę i mleko do miski, dodaj jajka i chwilę ubijaj. Następnie wsyp sól i mąki. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj oliwę i jeszcze chwilę ubijaj, aż się wszystko wymiesza. Jak by było za gęste to dolej wody, a jak za rzadkie to dodaj mąki. Odczekaj 10 minut i zacznij piec placki. Na patelkę nalej oliwę (tylko przed pierwszym plackiem później nie trzeba) i chochelkę ciasta naleśnikowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz