sobota, 29 marca 2014

Kartacze bezglutenowe


Potrzebne składniki:
ok 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 lub 2 jajka(może być bez i tak wyjdzie)
Do farszu:
ok. 1/2 kg ugotowanego mięsa (może być mięso z rosołu, wołowina, królik, indyk) ja akurat mam mięso z królika i indyka
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
3 uduszone cebule
sól

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki potrzebne do farszu zmiel w maszynce do mięsa. Jak będzie za rzadki to dodaj mąki kukurydzianej lub bezglutenowej bułki tartej. Dopraw solą. Z powstałego farszu formuj kulki.

Przeciśnięte przez praskę ziemniaki daj do miski i podziel na 4 części i jedną wyciągnij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną daj jajko (jak ktoś nie może z jajkiem może bez też wyjdą). Wymieszaj na jednolitą masę (jak by było za bardzo klejące dodaj mąki ziemniaczanej). Następnie urywaj kawałki ciasta i spłaszczaj. Wkładaj na środek kulki z farszu i zamykaj w cieście. Następnie rób wałeczek. Gotuj w osolonej wodzie ok 10 minut od zagotowania. Mieszaj co jakiś czas żeby nie przywarły do dna (zwłaszcza na początku).

1 komentarz:

  1. bardzo dobre te twoje kartacze. trochę roboty ale warto.as;-)

    OdpowiedzUsuń