wtorek, 25 marca 2014

Pieczony udziec z indyka jako wędlina na kanapki


Potrzebne składniki:
Ok 1 kg udźca bez kości
rękaw do pieczenia

do zaprawy potrzeba:
ok 1 1/2 łyżeczki soli
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
trochę oliwy tak 2 łyżki
Wymieszaj te składniki.



Sposób przygotowania:
Umyj udziec, osusz. Posmaruj zaprawą i schowaj na noc do lodówki. Następnego dnia. Zwiń sznurkiem i włóż do rękawa. Piecz w piekarniku ok. 1,5 godziny w 180 C. Taka upieczona wędlina wytrzyma ok tygodnia w lodówce. Moja wersja jest bez dodatkowych przypraw ze względu na alergie.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. a gdzie reszta dekoracji. kto ją pożarł. wiem głodni goście. udziec pycha. gratuluje dekoratorce talerza jest śliczny. as.%-)

    OdpowiedzUsuń