wtorek, 18 marca 2014

Chleb bezglutenowy gryczano - kukurydziany


Potrzebne składniki:
400 g mąki gryczanej (ok. 2,5 szkl) najlepiej samemu zmielić kaszę gryczaną na mąkę. Z mąki Szarłat nie wychodzi. A mąkę "bezglutenu" muszę jeszcze raz mielić, żeby wyszedł chleb. Nie wiem dlaczego tak jest.
100 g mąki kukurydzianej (ok. 3/4 szkl) jak nie możesz kukurydzianej to daj tyle samo gryczanej
800 ml wody mineralnej mocno gazowanej
1 łyżeczka soli
Pestki dyni, słonecznik


Sposób przygotowania:
Do miski wsyp mąki, sól i wlej wodę. Wszystkie składniki wymieszaj.
Dużą prostokątną blachę wyłóż papierem. Wylej masę na blachę. Posyp dynią i słonecznikiem. Piekarnik nagrzej do 200 C i włóż blaszkę z chlebem. Piecz ok. 1 godziny. Jak się upiecze to zdejmij papier. Połóż chleb na łyżkach drewnianych, żeby odparował. Chleb trzymaj na desce przykryty bawełnianą ściereczką.

Chlebek wychodzi gruby na ok 1,5-2 cm. Możesz pokroić na kwadraty i na pół. Można w ten sposób zrobić kanapki. Ten przepis dostałam od mojej dietetyczki pani Bożeny za co bardzo dziękuje. Chleb smakuje całej mojej rodzinie. Co najważniejsze szybko się go robi.

2 komentarze:

  1. tęsknię za smakiem twojego chlebka. warto spróbować, jest bardzo syty więc mało go zjecie. może wkrótce odważę się go upiec sama. przepis jest bardzo prosty. i zawsze się udaje. as.;-}

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze ... proste , chyba spróbuje go zrobić
    Pozdrawiam
    Paweł
    http://paleodlaopornych.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń