Potrzebne
składniki:
400
g mąki gryczanej (ok. 2,5 szkl) najlepiej samemu zmielić kaszę gryczaną na mąkę. Z mąki Szarłat nie wychodzi. A mąkę "bezglutenu" muszę jeszcze raz mielić, żeby wyszedł chleb. Nie wiem dlaczego tak jest.
100
g mąki kukurydzianej (ok. 3/4 szkl) jak nie możesz kukurydzianej to daj tyle samo gryczanej
800
ml wody mineralnej mocno gazowanej
1
łyżeczka soli
Pestki
dyni, słonecznik
Sposób
przygotowania:
Do
miski wsyp mąki, sól i wlej wodę. Wszystkie składniki wymieszaj.
Dużą
prostokątną blachę wyłóż papierem. Wylej masę na blachę.
Posyp dynią i słonecznikiem. Piekarnik nagrzej do 200 C i włóż
blaszkę z chlebem. Piecz ok. 1 godziny. Jak się upiecze to zdejmij
papier. Połóż chleb na łyżkach drewnianych, żeby odparował.
Chleb trzymaj na desce przykryty bawełnianą ściereczką.
Chlebek
wychodzi gruby na ok 1,5-2 cm. Możesz pokroić na kwadraty i na pół.
Można w ten sposób zrobić kanapki. Ten przepis dostałam od mojej
dietetyczki pani Bożeny za co bardzo dziękuje. Chleb smakuje całej
mojej rodzinie. Co najważniejsze szybko się go robi.
tęsknię za smakiem twojego chlebka. warto spróbować, jest bardzo syty więc mało go zjecie. może wkrótce odważę się go upiec sama. przepis jest bardzo prosty. i zawsze się udaje. as.;-}
OdpowiedzUsuńkurcze ... proste , chyba spróbuje go zrobić
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Paweł
http://paleodlaopornych.blogspot.com/
Upiekłam dziś pierwszy raz. Udał się. Bałam się, że nie urośnie, ale naprawdę uzyskał oczekiwane rozmiary :). Lubię smak tego chlebka, miałam okazję próbować wcześniej. Pychotka. Ja dołożyłam jeszcze do środka: żurawinę, słonecznik, czarnuszkę i siemię lniane. Prosty i szybki przepis. Polecam serdecznie.
OdpowiedzUsuń