Potrzebne
składniki:
ok
1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
mąka
ziemniaczana
1
lub 2 jajka(może być bez i tak wyjdzie)
Do farszu:
ok.
1/2 kg ugotowanego mięsa (może być mięso z rosołu, wołowina,
królik, indyk) ja akurat mam mięso z królika i indyka
2
ugotowane marchewki
1
ugotowana pietruszka
3
uduszone cebule
sól
Sposób
przygotowania:
Wszystkie
składniki potrzebne do farszu zmiel w maszynce do mięsa. Jak będzie
za rzadki to dodaj mąki kukurydzianej lub bezglutenowej bułki
tartej. Dopraw solą. Z powstałego farszu formuj kulki.
Przeciśnięte
przez praskę ziemniaki daj do miski i podziel na 4 części i jedną
wyciągnij, a w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną daj jajko (jak
ktoś nie może z jajkiem może bez też wyjdą). Wymieszaj na
jednolitą masę (jak by było za bardzo klejące dodaj mąki
ziemniaczanej). Następnie urywaj kawałki ciasta i spłaszczaj.
Wkładaj na środek kulki z farszu i zamykaj w cieście. Następnie
rób wałeczek. Gotuj w osolonej wodzie ok 10 minut od zagotowania.
Mieszaj co jakiś czas żeby nie przywarły do dna (zwłaszcza na
początku).
bardzo dobre te twoje kartacze. trochę roboty ale warto.as;-)
OdpowiedzUsuń